Felco snoeischaar onderhoud

Een snoeischaar moet aan 2 dingen voldoen; scherp zijn en soepel knippen. Het onderhoud is eigenlijk eenvoudig en afhankelijk van het gebruik, maar ná elk gebruik is het handig om het ‘mes’ en het ‘aambeeld’ te ontdoen van plantensap en andere ongerechtigheden en een beetje olie is welkom tegen het ‘roesten’.

De snoeischaar heeft het niet makkelijk: grond, zand, nattigheid en plantensap tasten de werking aan en op 2 aspecten vraagt hij een beetje onderhoud: scherp houden en smeren. In het bijna dagelijks gebruik is dat meestal even schoonvegen en een druppel olie.
Daarna wordt het ‘mes’ wel eens bot of gehavend en scharniert hij stroef.
Felco 2 snoeischaar - 06115-20160908

 

Reinigen

ARS Blade Cleaner - 1131-20170111

Voordat het mes scherp wordt gemaakt met een wetsteen, is het handig om het ‘mes’ schoon te maken. Dat kan met een koperborstel, schuurmatje Scotch-Brite plus Cif of schuurlinnen. U kunt ook een lux en sterk middel gebruiken: ARS Blade Cleaner met vernevelaar, die het ‘mes’ prachtig schoonmaakt zonder schuren.

 

Scharnierend ‘mes’

De snoei-schaar is in feite een scharnierend ‘mes’ met een soort komvormig ‘aambeeld’. Het enige wat moet worden gescherpt is het dunne mes, aan 2 kanten. Aan de buitenkant is de snijhoek circa 23 graden en ongeveer 1,5 mm breed, de andere kant heeft een scherpe snijhoek van 5 graden en heel smal. Deze laatste hoek zorg ervoor dat het scherpe deel van het ‘mes’ makkelijk langs het ‘aambeeld’ schuift en hiermee zijn scherpte behoud. Hij knipt dus niet als een gewone schaar, waar de snijkanten tegen elkaar schuiven, en daardoor makkelijk papier knipt.

 

Wetten of slijpen met een wetsteen

Snoeischaar snijhoeken Mes Aambeeld

Een snoeischaar slijpen is een gebruikelijke term, maar echt slijpen met behulp van een slijpmachine is niet de juiste manier. Het scherp maken doe je met een wetsteen of met een ‘wet-ijzer’ die diamand-coating heeft en iets beter werkt dan een klassieke wetsteen.
Leg de schaar op een stevige ondergrond, zoek de juiste hoek op het ‘mes’ voor het wetten, eerst het brede deel, houdt de wetsteen stevig vast en maak een vlakke heen-en-weer beweging bijna haaks op de snijkant langs de hele snijkant totdat het snijvlak glimt en ‘schoon’ is. Voorkom het ‘kantelen’ van de wetsteen.
Daarna kan de binnenkant gewet worden op circa 5 graden, zodanig dat er een maximale scherpe snijkant ontstaat; vlijmscherp dus.
Bij de wet-beweging de grootste druk uitoefenen van snijkant naar de dikke kant van het ‘mes’ en dan rustig terug, en heen weer wat druk uitoefenen. Voeg een beetje water toe.

 

Snoeischaar uit elkaar nemen, reinigen, smeren en monteren

Er zijn verschillende merken snoeischaren die goed snoeien. De meeste zijn te onderhouden door schoonmaken en vragen periodiek een klein druppeltje olie op het draaipunt of hebben een Teflon coating die prima werkt tegen roest en als ‘smeerlaagje’. De bijna zorgeloze snoeischaar.

 

Snoeischaar Felco 2 onderhouden

Snoeischaar demonteren - 06116-20160908Omdat de Felco snoeischaar een goede reputatie heeft, hier even uitleg hoe dat onderhoud werkt. Het mechaniek ziet er niet echt uitdagend uit om dit eens los te maken… terwijl het zo ontworpen is dat deze ‘ingrijpende operatie’ in 10 minuten gedaan kan worden; wetten en volledig onderhoud.

 

Demonteren en monteren

Haal eerst de bufferveer van de snoeischaar; indrukken en weghalen. Met het meegeleverde sleuteltje één borg-boutje losdraaien, (of een ringsleutel 8 mm gebruiken) de getande borglip is dan los en de getande stelmoer kan met de stelsleutel of met de hand worden losgedraaid; de snoeischaar kan helemaal uit elkaar worden genomen. Haal ook het ‘mes’ los, want daaronder moet het ook schoongemaakt worden. Alles schoon en droog maken, met het juiste vet (Felco) alles spaarzaam insmeren en in omgekeerde volgorde monteren. De getande stelmoer met de hand en de stelsleutel aandraaien, de getande borglip in samenhang in de juiste positie vastzette en controleren of de schaar lekker scharniert zonder bufferveer en ‘nastellen’. Tot slot het boutje goed vastdraaien met de stelsleutel of ringsleutel 8 mm. De bufferveer (licht ingevet) plaatsen en de snoeischaar is weer klaar voor gebruik.
Het beste is om een poosje geen olie te gebruiken voor de scharnierpunten, dan blijft het vet beter werken (ook vuil afstoten).

Hoe u het beste kan snoeien staat op de pagina Verzorging van rozen

Snoeischaar gedemonteerd - 06119-20160908 Snoeischaar gedemonteerd - 06130-20160908 Snoeischaar-mes - 06131-20160908 Wetsteen en schuurmiddelen - 06134-20160908 Snoeischaar ingevet - 06140-20160908 Snoeischaar - 06142-20160908 Rosa 'Eliza' gesnoeid - 4157-20150330

Tekst en foto’s Hans Homburg

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Manage cookies